NVM makelaars in Rotterdam Zuid-Holland Zuid
Contact    Inloggen       Zoek jouw NVM Makelaar

De meest gestelde vragen

Het kopen of verkopen van een woning is niet iets dat je dagelijks doet. Het is dus niet zo vreemd dat je tijdens het kopen of verkopen van een woning tegen allerlei vragen aanloopt. Een NVM-makelaar kan de vragen waar je tegenaan loopt beantwoorden. De meest voorkomende vragen heeft de NVM voor je op een rij gezet.

1. Waarom kiezen voor een NVM makelaar?

Elke NVM makelaar heeft een makelaarsopleiding afgerond en houdt, door middel van regelmatige bijscholing en de uitgebreide NVM kennisbank, zijn kennis up-to-date. Hij kent de lokale markt goed en weet zijn uitgebreide, professionele netwerk goed te benutten. Hij is objectief, heeft uitstekende bouwkundige kennis én weet precies welke marketing- en communicatiemiddelen hij moet inzetten om een perfecte match tot stand te brengen tussen jouw woning en de koper.

2. Waar moet een makelaar bij aangesloten zijn?

Sinds de afschaffing van de titelbescherming en de beëdigingsplicht in 2001 mag iedereen zichzelf makelaar noemen. Wil je zeker weten dat je te maken hebt met een goed opgeleide en betrouwbaare adviseur, dan is het goed te kijken naar de individuele eisen van brancheorganisaties. De NVM investeert veel in en stelt strenge eisen aan haar leden om kennisniveau, betrouwbaarheid en objectiviteit te kunnen garanderen.

3. Hoe kies je een makelaar?

Als je besluit je woning te verkopen, dan kun je bij een NVM makelaar altijd een vrijblijvend gesprek aanvragen om de mogelijkheden te bespreken en te kijken of het klikt. Je kunt het verkoopproces van begin tot einde laten regelen of kiezen voor bepaalde deeldiensten. Door te kiezen voor een NVM makelaar heb je de garantie dat je te maken hebt met een goed opgeleid en ervaren adviseur.

4. Hoe vind ik een goede makelaar?

De woningmarkt verschilt sterk per regio, dus kies altijd een makelaar met goede kennis van de lokale markt. Met een landelijk netwerk van circa 4000 makelaars is er altijd wel een NVM makelaar te vinden die de huizenprijzen, marketingkanalen en lokale regelgeving van jouw woonplaats door en door kent. Ook hebben NVM makelaars toegang tot het digitale kenniscentrum van NVM met waardevolle informatie over de waarde van woningen en de buurt waar je woont. Hier (link) kun je direct zien welke makelaars er in jouw regio actief zijn.

5. Is een makelaar beëdigd? 

Tot 2001 was makelaar een beschermde titel. Elke makelaar moest voldoen aan strenge eisen op het vlak van vakbekwaamheid en werd door een arrondissementsrechtbank beëdigd. De beëdiging is in de golf van zelfregulering komen te vervallen in 2001, maar de NVM pleit al jaren voor herinvoering én uitbreiding met een bijscholingsverplichting. Deze hoge kwaliteitsmaatstaven worden nu via de ‘NVM Erecode’ aan de NVM leden gesteld.

6. Waar moet ik op letten bij het kiezen van een makelaar?

Let er altijd op dat je een makelaar kiest met goede én actuele bouwkundige en juridische kennis, alleen dan is de investering in een makelaar echt de moeite waard! NVM makelaars houden hun kennis van de woningmarkt en de relevante wet- en regelgeving up-to-date via, voor leden verplichte, jaarlijkse opleidingen.

7. Wat is een NVM Makelaar?

De NVM is een landelijk netwerk van circa 4000 makelaars. Alle NVM makelaars werken aan de hand van de kernwaarden van de NVM: deskundigheid, objectiviteit en betrouwbaarheid. De NVM investeert voortdurend in de deskundigheid van de leden om deze kwaliteitsgarantie te kunnen blijven bieden.

8. Welke makelaar past bij mij?

Of een makelaar bij je past merk je pas echt tijdens een kennismakingsgesprek. Beschikt iemand over voldoende kennis en ervaring? En, misschien nog wel belangrijker, beschikt de makelaar over goede communicatieve vaardigheden. Kan hij goed luisteren, kan hij met potentiële kopers goed door één deur? Zoek via https://www.nvmzhz.nl/nvmmakelaars welke makelaars in jouw buurt actief zijn en plan een vrijblijvende kennismaking.

9. Welke makelaar is het beste?

Een verkoopproces bestaat uit een aantal stappen; het bepalen van de vraagprijs, het opstellen van een publiciteitsplan, het verkoopklaar maken van de woning, de organisatie en begeleiding van bezichtigen, de onderhandelingen natuurlijk en het opstellen en bij de notaris tekenen van de uiteindelijke koopovereenkomst. Een goede makelaar kan je bij al deze stappen goed begeleiden, bespreek dit tijdens een kennismaking. Door te kiezen voor een NVM makelaar ben je in ieder geval altijd zeker van objectiviteit en deskundigheid.

10. Waar let een makelaar / taxateur op bij taxatie?

Bij de taxatie van je huis neemt de NVM taxateur natuurlijk de ligging, de staat van het onderhoud, de grootte en de functionaliteit van de indeling van je woning mee. Ook bouwkundige aspecten, zoals de gebruikte materialen en de kwaliteit van de constructie én juridische aspecten zoals erfpacht en recht van overpad zijn van invloed op de prijsbepaling.

11. Hoe bepaalt een makelaar de waarde van een huis?

De NVM makelaar verricht een uitgebreid onderzoek om tot een goed onderbouwde adviesprijs voor uw huis te komen. Hiervoor kijkt hij verder dan alleen de woning zelf; ook zaken als de ligging en lokale huizenmarkt, de financiële lasten en het functioneren van een eventuele VvE worden meegenomen. De uitkomst is een vraagprijs waarbij je het meest gebaat bent: een realistische vraagprijs.

12. Hoe taxeert een makelaar?

Tijdens de inspectie let de NVM taxateur op de staat van onderhoud van de woning, de grootte en indeling, de kwaliteit van de constructie en gebruikte materialen, rechten en plichten, zoals erfpacht en recht van overpad en natuurlijk de locatie en ligging van de woning.

13. Wat kost een makelaar?

De vergoeding (courtage) bedraagt meestal een klein percentage van de verkoopprijs (1 à 2%) en wordt meestal achteraf in rekening gebracht. Het pakket aan activiteiten dat je afspreekt, bepaalt de hoogte van de courtage. Je kunt het verkoopproces van begin tot einde laten regelen of kiezen voor bepaalde deeldiensten. De dienstenkeuze, maar bijvoorbeeld ook de inzet van marketingmiddelen kunnen in samenspraak met je makelaar worden afgestemd op je budget.

14. Is een makelaar aansprakelijk voor geborgen gebreken?

Wanneer je onder begeleiding van een NVM makelaar een huis koopt hoef je je over verborgen gebreken geen zorgen te maken! Na een bouwkundige keuring verzekert De NVM Huisgarantie je 12 maanden lang tegen verborgen gebreken in je nieuwe woning.

15. Wanneer heb je een makelaar nodig?

Als je een woning wilt kopen of verkopen, maar niet precies weet hoe je het moet aanpakken, is het verstandig een makelaar in te schakelen. Maar ook als je het onderste uit de kan wilt halen en er zeker van wilt zijn dat alles goed geregeld wordt en je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
De NVM behartigt alleen jouw belang en heeft de vakkennis en ervaring om het hele proces, van waardebepaling tot en met afronding van de koop succesvol te doorlopen.

16. Wat betekent 'onder bod'?

Een woning is ‘onder bod’, wanneer een verkopende partij in onderhandeling is met een mogelijke koper over een uitgebracht bod. Het huis is dus nog niet verkocht en er kunnen nog bezichtigingen plaatsvinden.

17. Wanneer ben ik in onderhandeling?

Als je een bod hebt uitgebracht ben je nog niet automatisch ‘in onderhandeling’. Pas wanneer de verkopende partij expliciet meldt dat jullie in onderhandeling zijn óf een tegenbod doet, is er sprake van ‘in onderhandeling zijn’.

18. Is makelaars courtage aftrekbaar?

Makelaarskosten, evenals taxatiekosten, zijn niet aftrekbaar van de belasting. Dankzij de onderhandelingservaring en kennis van de woningmarkt, verdient de NVM makelaar zijn eigen vergoeding echter meestal ruimschoots terug!

 

19. Waar let een aankoopmakelaar op tijdens het bezichtigen van een huis?

Een goede makelaar checkt zaken waar je als (potentiële) koper vaak geen oog voor hebt. Rationeel en objectief beoordeelt de NVM aankoopmakelaar in hoeverre een huis tegemoetkomt aan de door jou geformuleerde wensen. Daarnaast let de makelaar op de staat van het onderhoud van de woning en eventuele gebreken. Is het huis een verstandige investering? Met een NVM makelaar ben je altijd verzekerd van een professionele en rationele ‘second opinion’. Kun jij lekker wegdromen…

20. Wie betaalt de makelaar bij de verkoop van een huis?

Bij de verkoop van een huis betalen beide partijen hun eigen makelaar. De kosten van een eventuele verkoopmakelaar zijn voor de verkopende partij, de koper betaalt een eventuele aankoopmakelaar. Het bedrag dat je aan een NVM makelaar betaalt, wordt echter vrijwel altijd terugverdiend, bijvoorbeeld door een goede prijsstelling en onderhandeling.

21. Welke makelaar mag taxeren?

Dat hangt er vanaf wie de taxatie aanvraagt. Banken en geldverstrekkers eisen standaard dat een taxatie door een gecertificeerde taxateur wordt uitgevoerd. Dit mag niet de aankoop- of verkoopmakelaar zijn. Verder kun je te maken krijgen met aanvullende eisen, bijvoorbeeld met betrekking tot de afstand waarop de taxateur is gevestigd ten opzichte van het te taxeren object.

22. Hoe vind ik een goede makelaar?

Natuurlijk wil je een makelaar ‘met wie het klikt’ en die je vertrouwt. Verder kun je letten op de ervaring van een makelaar binnen jouw specifieke zoek markt. Heeft iemand voldoende ervaring in de betreffende woningklasse en buurt? Een verkoopmakelaar is vaak bij een andere woning in die wijk waar je zoekt juist een goede aankoopmakelaar. De NVM investeert veel in haar leden en stelt strenge eisen aan ze om kennisniveau, betrouwbaarheid en objectiviteit te kunnen garanderen. Een NVM makelaar is de kwaliteitsmakelaar van Nederland. Ook weet een NVM makelaar beter in te schatten met welk bod je meer kans maakt.

23. Is een makelaar verantwoordelijk voor verborgen gebreken?

Dat hangt ervan af. Met de verkoopmakelaar heb je als koper geen contractuele verbinding, maar de makelaar heeft wel de verplichting om juiste informatie te verstrekken. De verantwoordelijkheid van de aankoopmakelaar hangt af van de onderlinge overeenkomst en het type gebrek. Bij NVM hoef je je hierover geen zorgen te maken. Met de NVM Huisgarantie ben je na een bouwkundige keuring twaalf maanden verzekerd tegen verborgen gebreken in je nieuwe woning.

24. Waarom zou ik mijn huis verhuren via een makelaar?

Bij het verhuren van een woning komt veel kijken. Van het regelen van de juiste vergunningen tot het vinden van geschikte huurders. De NVM verhuurmakelaar ontzorgt je tijdens alle fases van de verhuur. Denk hierbij aan het bepalen van een reële, maximale huurprijs, het screenen van kandidaat-huurders en het regelen van de benodigde contracten en vergunningen. Met een makelaar kun je je woning verhuren zonder zorgen!

25. Wat doet een NVM aankoopmakelaar?

Een NVM verkoopmakelaar beoordeelt hoe jouw woning in de markt ligt en vergelijkt de marktprijzen van soortgelijke woningen in de buurt met behulp van de NVM database. Hij zorgt ervoor dat jij geen enkel risico loopt bij de verkoop van je huis.

26. Waarom een NVM aankoopmakelaar inschakelen?

Alle NVM aankoopmakelaars beschikken over de laatste kennis van de lokale huizenmarkt. Zodat zij jou optimaal kunnen adviseren over de aankoop van jouw droomhuis. Zij regelen alles van aanbod, onderhandeling en afronding van het koopproces.

Je kunt vrijblijvend een gesprek aanvragen bij de NVM aankoopmakelaars van NVM ZHZ. Vervolgens laat je het aankoopproces van begin tot einde regelen.

Meer informatie?

Dit is slechts een greep uit de onderwerpen die komen kijken bij de aan- of verkoop van een woning. Wil je meer weten? Loop binnen bij een NVM-makelaar bij u in de buurt. Hij helpt je graag. Klik hier voor het overzicht van NVM-Makelaars.